Cékla

Gyökér zöldség

Termék leírás

  • Csomagolás : 5kg / rekesz
  • Termelési időszak : szeptember - február
  • Méret : 60-80mm / 80-100mm

Cékla

A cékla, főleg a téli hónapokban, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jellegzetes bíbor színű, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mára már szinte az egész világon termesztik. Főleg a gyökerét fogyasztjuk, de zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók. Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.